Måla inte på varm vägg eller i direkt solljus. Färgen torkar då för snabbt och hinner inte fästa ordentligt. Då skyddar färgen inte som avsett.
Detta är särskilt viktigt när du grundar med oljefärg som ska hinna tränga in i träet innan den torkar. Du kan dessutom utsätta dig för onödigt mycket ångor av lösningsmedel. Detta gäller framför allt gammaldags linoljefärg och ibland linoljeburen alkydfärg.
För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna. Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg.
Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex. en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd. Ett tips är att täcka marken under med plast så att du slipper plocka färgflagor i rabatten efteråt.
Undvik att olja ytorna i starkt solsken. Då kan oljan hinna torka innan den har trängt in i träet. Börja inte heller olja för sent på kvällen, eftersom det finns risk att daggen lägger sig på ytan innan den hunnit torka.
För att göra fasaden ren från smuts, mögel och flagnande färg behöver du tvätta med målar- eller mögeltvätt. Skrapa sedan bort löst sittande färg med en färgskrapa. Virke som är angripet av röta bör bytas ut.
Tips! Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt.
Ja. Alla ytor som ska oljas måste först rengöras med tvättborste och målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengör du dem med en särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten och låt torka innan du fortsätter. När träet har torkat bör du slipa för att få bort eventuell träresning, smuts, vassa kanter vid ändträ, stickor och ojämnheter som bildats runt t ex skruvar.
Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja.
En fasadmålare behöver minst två penslar. En bred fasadpensel som tar upp mycket färg, så att du slipper doppa stup i ett och en lång vinkelpensel för alla svåråtkomliga ytor. För rödfärger passar en rejäl rödfärgspensel.
Tips: Välj bredd på fasadpenseln efter fasadpanelens bredd. Är panelen ca 100 mm bred, välj en 100 mm fasadpensel som täcker hela panelens bredd så blir jobbet både enklare och går fortare. Tänk även på att ni kan behöva fler penslar om ni är fler som målar så går arbetet ännu fortare.
Ha också ett förlängningsskaft till hands. Då når du längre både från marken och stegen, och skonar rygg och armar.
Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink så fort du är klar med dem – de kan självantända! Dränk sedan trasorna i vatten eller bränn dem så snart som möjligt.
Kontrollera fönstren varje år. Ser du sprickor i kitt och färg i fönsterbågarnas bottenstycke så är det tecken på att det är dags att måla om. Det är där fönstren är känsligast. Är fönstret bra i övrigt kan det räcka med att måla bottenstycket och ca 20 cm upp på sidorna. Men tänk på att även om du bara ska måla bottenstycket så ska det göras grundligt.
Fönster är sämre isolerade än andra delar av fasaden och utsätts ständigt för fukt och kondens på grund av temperaturskillnader ute och inne. Därför är det viktigt att måla fönstrets utsida med en utomhusfärg och insidan med inomhusfärg för fönster. Följ alltid din färghandlares rekommendationer.
Det är viktigt att fönstren är ordentligt grundade även utvändigt med penetrerande grundolja under färgen. Låt grundoljan ”dra” i max 30 – 60 minuter innan övermålning med grundfärg.
En ytterdörr av teak är enkel att underhålla. Den oljas bara efter en ordentlig rengöring. Det bör å andra sidan göras varje år.
Om dörren är lätt smutsig så räcker det med att tvätta bort smutsen men om smutsen sitter fast lite hårdare så kan man få slipa bort den. Är dörren mycket nersmutsad så kan det vara bra att ”sickla” (skrapa) bort gammal olja, smuts och vädergrånad, sedan en lätt avslipning. Använd en rekommenderad teakolja och följ anvisningarna på burken. Tänk på att bomullstrasor som används till att torka bort överflödig olja mycket lätt kan självantända och därför bör dränkas i en burk med vatten.
Att det regnar på dina utemöbler gör inte så mycket. Den ständiga fukten från marken är värre. Särskilt om fukten har kontakt med bords- och stolsbenens ändträ, som suger upp 10 gånger mer fukt än de hyvlade sidorna av en bräda.
Vill du bevara utemöblerna länge är det där du kan göra den viktigaste insatsen. Burklocks-tricket väl värt att prova. Sätt ett burklock under varje ben. Fyll på olja och låt träet suga åt sig något dygn.
Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Testa gärna Anzas terrassdyna som är speciellt framtagen för alla typer av behandlingar av terrassen. Dynan täcker två brädor åt gången och gör att arbetet går fortare än med en vanlig pensel.
Glöm inte heller bort att använda förlängningsskaft så får du mer kraft till de stora ytorna. Tänk på att stryka i samma riktning som ådringen i träet.
Alla ytor som ska oljas eller målas ska först rengöras med målartvätt. Är ytorna angripna av svamp rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj noga med vatten.
Gammal, flagnande färg skrapas bort. I vinklar och hörn kan du använda en liten trekantsskrapa, på större ytor en större färgskrapa. Slipa sedan av ytorna med ett slippapper för att få bort eventuell fiberresning och ojämnheter.
Undvik att olja möblerna i stark värme och solsken. Då torkar oljan för snabbt utan att impregnera ytan. Bäst är att måla sent på våren, då både trävirke och luft är torr och sval.
Färsk träolja är ett dåligt underlag för täckande färg. Stryk istället tunt med impregnerande olja innan du målar.
Måla större ytor med en lackpensel. Arbeta ut färgen i träådringens riktning. Avsluta med att släta till med långa, lätta strykningar.
Stryk trärena ytor flödigt med träolja. Torka bort överflödig olja innan den skinntorkar och blir ful med en trasa. Lägg oljeindränkta trasor i en plåthink med vatten i direkt. De kan självantända! Dränk trasorna i vatten eller bränn dem så snart du kan.
Trä som står mot fuktig mark måste impregneras. Sätt ett burklock under varje ben. Fyll på olja och låt träet suga åt sig något dygn.
Tänk på att nytt tryckimpregnerat trä innehåller mögelhämmande tillsatser som gör den olämplig att måla på direkt. Först efter ett år kan den målas över med täckande färg eller lasyr.
Obehandlat trä som ska täckmålas ska först impregneras med vanlig grundolja. Slipa sedan med fint slippapper innan du målar vidare med täckande utomhusfärg.
Måla kanter och detaljer först. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt.
För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Det syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ner penseln i våt färg.